Η αφιερωματική στήλη, που βρίσκεται σε παράδρομο που οδηγεί από το Ηρώδειο στην Ακρόπολη, βρέθηκε κατεστραμμένη χθες το πρωί Καταστρ...
Η αφιερωματική στήλη, που βρίσκεται σε παράδρομο που οδηγεί από το Ηρώδειο στην Ακρόπολη, βρέθηκε κατεστραμμένη χθες το πρωί |
Καταστροφές και βανδαλισμοί σημειώθηκαν χθες και το Σαββατοκύριακο στον πυρήνα του ενοποιημένου αρχαιολογικού χώρου της Αθήνας.
Άγνωστοι έσπασαν χθες μια μαρμάρινη στήλη σε παράδρομο που οδηγεί από το Ηρώδειο στην Ακρόπολη, ενώ το Σαββατοκύριακο γράφτηκαν ποδοσφαιρικά συνθήματα στον λόφο του Φιλοπάππου. Η αρχαιολογική κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τα γεγονότα και προβληματίζεται ιδιαίτερα. Πρόκειται για γεγονότα λυπηρά και πρωτόφαντα σε αρχαιολογικούς χώρους και δη του κέντρου.
Οπως λέει στο «Εθνος» η έφορος Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ελένη Μπάνου, χθες το πρωί ανακαλύφθηκε η καταστροφή της αφιερωματικής στήλης βορειοδυτικά του Ηρωδείου. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η στήλη ήταν στερεωμένη σε λίθινη βάση επί ριπιδιόσχημης πλακόστρωτης εξέδρας, αμέσως δυτικά της πλατείας του Ηρωδείου, στην αρχή του ανηφορικού μονοπατιού προς την Ακρόπολη. Φέρει επιγραφή: «ΤΩ, ΦΑΒΙΕΡΩ, ΠΡΟΜΑΧΩ, ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ Η ΕΛΛΑΣ 1826 - 1926» και «ΕΙΣ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟΝ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΝ ΦΡΑΓΚ. ΡΟΒΕΡΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤ' ΑΥΤΟΥ ΘΑΝΟΝΤΑΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ Η ΕΛΛΑΣ 1826 - 1926».
Η θέση του μνημείου δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού από τα τόξα του Ωδείου κατάφερε ο φιλέλληνας Γάλλος στρατηγός Φαβιέρος να εισέλθει στην Ακρόπολη, τον Δεκέμβριο του 1826, όταν την πολιορκούσαν οι Τούρκοι, προκειμένου να βοηθήσει τους πολιορκημένους Έλληνες. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το έτος και τον φορέα ανέγερσης του μνημείου, από τις ημερομηνίες όμως που είναι χαραγμένες (1826 - 1926) συμπεραίνουμε ότι τοποθετήθηκε 100 χρόνια μετά την αποτροπή της πολιορκίας της Ακρόπολης, δηλαδή μετά το 1926.
Η ζημιά που έκαναν οι άγνωστοι στη μαρμάρινη στήλη |
Επιτόπου κλήθηκε η αστυνομία, η οποία πρόκειται να ασκήσει αυτεπάγγελτα μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Αν και πρόκειται για μνημείο που δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου, η αρμόδια Εφορεία περισυνέλεξε τα κομμάτια της στήλης, προκειμένου να γίνουν εργασίες συγκόλλησης και συντήρησης.
Δύο ακόμα κρούσματα
Το περασμένο Σαββατοκύριακο ασυνείδητοι έγραψαν ποδοσφαιρικά συνθήματα με μεγάλες ποσότητες χρώματος στα ερείπια του Θεμιστόκλειου τείχους της Αθήνας στου Φιλοπάππου. Οπως αναφέρουν οι φύλακες αρχαιοτήτων, προ ημερών άλλοι άγνωστοι είχαν κάνει γκράφιτι στη λεγόμενη «φυλακή του Σωκράτη» στον λόφο του Λουμπαρδιάρη. Με τη βοήθεια της διεύθυνσης συντήρησης αρχαίων μνημείων του υπουργείου τα γκράφιτι καθαρίστηκαν, ύστερα από μεγάλη προσπάθεια.
Μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε βανδαλισμούς, αναγραφές συνθημάτων και γκράφιτι σε όλη την έκταση των ενοποιημένων αρχαιολογικών χώρων του ιστορικού κέντρου και αυτές οι εξελίξεις ανησυχούν ιδιαίτερα τους αρμόδιους. Μάλιστα, όπως φαίνεται, τα προβλήματα μπορεί και να πολλαπλασιαστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι πρέπει να είναι ελεύθερη η πρόσβαση καθ' όλο το 24ωρο στον οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο των λόφων Πνύκας, Νυμφών και Μουσών - Φιλοπάππου.
Το υπουργείο Πολιτισμού είχε προσπαθήσει να περιφράξει τον χώρο και να επιτρέπει την ελεγχόμενη είσοδο μέχρι τη δύση του ηλίου. Κάτοικοι είχαν καταστρέψει επανειλημμένα την περίφραξη και ζήτησαν από το ΣΤΕ ακύρωση της υπουργικής απόφασης. Το υπουργείο επικαλέστηκε κίνδυνο για βανδαλισμούς, πυρκαγιές, κλοπές, χρήση ναρκωτικών κ.λπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τα μνημεία από τους κατοίκους. Η απόφαση θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες.
Σοκαρισμένοι οι φύλακες
Σοκαρισμένοι είναι οι φύλακες και οι ξεναγοί του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης μετά τους χθεσινούς βανδαλισμούς κοντά στο Ηρώδειο, καθώς το σημείο που υπέστη καταστροφές βρίσκεται πολύ κοντά στον χώρο του Ηρωδείου, που φυλάσσεται και τη νύχτα. «Οι βάρδιες είναι πυκνές και ο χώρος έχει την καλύτερη φύλαξη. Το πρωί υπάρχουν τέσσερις βάρδιες από τις 6 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ., από τις 7.30 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ. μετά 12 με 8 και 8 με 10. Είναι σοκαριστικό μόλις το έμαθα», μας λέει μια φύλακας. Η θέση όπου βρισκόταν η στήλη που ήταν αφιερωμένη στον Γάλλο στρατηγό Φαβιέρο δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού από τα τόξα του Ωδείου κατάφερε ο φιλέλληνας Γάλλος στρατηγός να εισέλθει στην Ακρόπολη, τον Δεκέμβριο του 1826, όταν την πολιορκούσαν οι Τούρκοι, προκειμένου να βοηθήσει τους πολιορκημένους Έλληνες.
Πηγή: Αγ. Κώττη, Έθνος
Φωτογραφίες: Γρ. Χρυσοχοϊδης
Δεν υπάρχουν σχόλια