Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα στην Κριμαία

Τα υπολείμματα μιας άρπας βρέθηκαν στην αρχαία νεκρόπολη του οικισμού Βόλνα, στην περιοχή Temryuk. Αρχαιολογικές ανασκαφές πραγμ...

Αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα στην Κριμαία
Τα υπολείμματα μιας άρπας βρέθηκαν στην αρχαία νεκρόπολη του οικισμού Βόλνα, στην περιοχή Temryuk.
Αρχαιολογικές ανασκαφές πραγματοποιούνται εδώ και τρία χρόνια στη νοτιοδυτική Ρωσία, εκεί που κάποτε δέσποζε το βασίλειο του Βοσπόρου, με τα ευρήματα να είναι εντυπωσιακά. 

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσίας έφεραν στο φως κομμάτια από αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα, μιας άρπας και μιας λύρας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

«Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε μόνο για μια μερικώς διατηρημένη αρχαία ελληνική άρπα, που βρέθηκε στη νεκρόπολη του Πειραιά και τους μανδάλες μιας άρπας που βρέθηκαν στη νεκρόπολη του Ταράντο στη νότια Ιταλία. Η άρπα που βρέθηκε στον Πειραιά χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ. και οι μανδάλες από τον τρίτο ή δεύτερο αιώνα π.Χ.. Σε σύγκριση με αυτές τις ανακαλύψεις, η άρπα που βρέθηκε στη χερσόνησο Ταμάν είναι ένα από τα πιο παλιά και πιο καλά διατηρημένα αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα στην Κριμαία
Η ταφή όπου βρέθηκαν τα υπολείμματα της άρπας.

Αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα στην Κριμαία
Ταφή πολεμιστή με κιθάρα.

Αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα στην Κριμαία
Αριστερά: H μούσα Τερψιχόρη παίζει την άρπα, λεπτομέρεια ερυρόμορφου αμφορέα, 440 π.Χ. Βρετανικό μουσείο.
Δεξιά: Κιθάρα, λεπτομέρεια ερυρόμορφου αμφορέα, 490 π.Χ. Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης
Οι Ρώσοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα δύο αρχαία μουσικά όργανα, κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε μια αρχαία νεκρόπολη, κοντά στην πόλη Βόλνα. Μάλιστα εκτιμούν ότι σε εκείνο το σημείο υπήρχε μια ελληνική πόλη από τον 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ., η οποία ανήκε στο βασίλειο του Βοσπόρου.

Αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα στην Κριμαία
Οστέινο πλέκτρο (πένα) από ταφή της νεκρόπολης της αρχαίας
νεκρόπολης του οικισμού Βόλνα
Οι ανασκαφές του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ρωσίας συνεχίζονται στην περιοχή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Οι αρχαιολόγοι ερεύνησαν περισσότερους από 600 τάφους και αποκάλυψαν μοναδικά αντικείμενα που αποδεικνύουν στενούς δεσμούς που υπήρχαν μεταξύ των αρχαίων ελληνικών πόλεων και των αποικιών τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια