Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αιγύπτιοι και Βρετανοί βουλευτές καταδικάζουν την πώληση αιγυπτιακών αρχαιοτήτων

Στη δήλωση επισημαίνεται ότι η εν λόγω δημοπρασία στο Λονδίνο παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμβάσεις, συνθήκες και συμφωνίες λόγω έλ...


Αιγύπτιοι και Βρετανοί βουλευτές καταδικάζουν την πώληση αιγυπτιακών αρχαιοτήτων

Στη δήλωση επισημαίνεται ότι η εν λόγω δημοπρασία στο Λονδίνο παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμβάσεις, συνθήκες και συμφωνίες λόγω έλλειψης εγγράφων ιδιοκτησίας.

Σε σκληρή γλώσσα ήταν γραμμένη η δήλωση της βρετανο-αιγυπτιακής κοινοβουλευτικής ομάδας, που παρουσίασε την Παρασκευή η «Αλ Αχράμ», με την οποία βουλευτές των δύο χωρών καταδίκασαν τη δημοπρασία του Οίκου Christie's για την πώληση «κλεμμένων αιγυπτιακών αντικειμένων», συμπεριλαμβανομένης της κεφαλής του βασιλιά Τουταγχαμών στο Λονδίνο, παρά την κατακραυγή από τις αιγυπτιακές αρχές.

«Η πώληση αιγυπτιακών αντικειμένων παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις της UNESCO που απαγορεύουν την παράνομη εισαγωγή, εξαγωγή ή μεταβίβαση κυριότητας πολιτιστικών αγαθών και οι οποίες επιτρέπουν επίσης στην Αίγυπτο να ανακτήσει παράνομα λαθραία αντικείμενα που είναι καταχωρημένα σε διεθνή μουσεία», αναφέρεται.

Στη δήλωση επισημαίνεται ότι η εν λόγω δημοπρασία στο Λονδίνο παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμβάσεις, συνθήκες και συμφωνίες λόγω έλλειψης εγγράφων ιδιοκτησίας.

Παράλληλα, η αιγυπτο-βρετανική κοινοβουλευτική ομάδα εξέφρασε την εκτίμησή της στις χώρες που συνεργάστηκαν με την Αίγυπτο για την ανάκτηση πολλών από τις κλεμμένες αιγυπτιακές αρχαιότητες στο εξωτερικό. Η Αίγυπτος, πάντως, κατόρθωσε να ανακτήσει 1.100 αντικείμενα το 2016 και το 2.017 από 20 χώρες.

Η μεικτή κοινοβουλευτική ομάδα εξέφρασε τη λύπη της και για «τη σιωπή της UNESCO σε αυτό το επαναλαμβανόμενο έγκλημα κατά τρόπο που να αμφισβητείται η αξιοπιστία του διεθνούς οργανισμού».

Οι βουλευτές εκφράζουν επίσης την έκπληξή τους «για το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από την Αίγυπτο να αποδείξει ότι αντικείμενα όπως η κεφαλή του βασιλιά Τουταγχαμών είναι αιγυπτιακά, απαιτώντας από τον ιδιοκτήτη, και όχι αυτόν που έκλεψε, να αποδείξει την κυριότητα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, καλούν την αιγυπτιακή κυβέρνηση «να αναθεωρήσει τη συνεργασία της με τις βρετανικές αρχαιολογικές αποστολές που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο» και τη βρετανική κυβέρνηση «να συνεργαστεί για να σταματήσει την παράνομη πώληση αρχαιοτήτων».

Κάιρο: Να παρέμβει η βρετανική κυβέρνηση για την προτομή του Τουταγχαμών

Το Κάιρο κλιμακώνει έτσι τις αντιδράσεις του, υπαινισσόμενο τις υποχρεώσεις της Βρετανίας στο θέμα αυτό, με το δεδομένο ότι λειτουργούν αυτόν τον καιρό 18 βρετανικές αρχαιολογικές αποστολές στην Αίγυπτο.

Μεγάλη σύσκεψη έγινε χθες το βράδυ στο Κάιρο της Επιτροπής Επαναπατρισμού Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων με επικεφαλής τον Υπουργό Αρχαιοτήτων της χώρας Χάλιντ Ελ Ανάνι και παρουσία του προκατόχου του, του Ζάκι Χαουάς, και εκπροσώπων πολλών Υπουργείων, από την οποία προέκυψε ότι η Αίγυπτος ζητάει πλέον ξεκάθαρα την παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης πριν βγουν από το Λονδίνο οι αιγυπτιακές αρχαιότητες, των οποίων δεν μπορεί να αποδειχτεί η ιδιοκτησία και θα έπρεπε κανονικά να επιστραφούν στην Αίγυπτο.

Το Κάιρο κλιμακώνει έτσι τις αντιδράσεις του, υπαινισσόμενο τις υποχρεώσεις της Βρετανίας στο θέμα αυτό, με το δεδομένο ότι λειτουργούν αυτόν τον καιρό 18 βρετανικές αρχαιολογικές αποστολές στην Αίγυπτο.

Η εν λόγω Επιτροπή εξέφρασε παράλληλα τη βαθύτατη αγανάκτηση της για τον «αντιεπαγγελματικό τρόπο με τον οποίο τα αιγυπτιακά αντικείμενα πωλούνταν χωρίς την προσκόμιση εγγράφων ιδιοκτησίας και την απόδειξη ότι έφυγαν από την Αίγυπτο με νόμιμο τρόπο».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Αλ Αχράμ», η Επιτροπή αποφάσισε ακόμη να αναθέσει σε βρετανικό δικηγορικό γραφείο να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων.

Επίσης συμφώνησε απόλυτα με την απόφαση που έλαβε η Γενική Εισαγγελία της Αιγύπτου να απευθυνθεί στην Ιντερπόλ για να εκδώσει εγκύκλιο για την παρακολούθηση της πώλησης αυτών των αντικειμένων σε οποιαδήποτε χώρα σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, ο αρμόδιος Υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλιντ Ελ Ανάνι ζήτησε επίσης από το Υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει οδηγίες προς τις πρεσβείες της Αιγύπτου στο εξωτερικό, τόσο για να παρακολουθούν τα εν λόγω αντικείμενα όσο και για να ειδοποιούν τις αιγυπτιακές αρχές και να επιδιώκουν την κατάσχεση αυτών, σε περίπτωση που δεν μπορεί να αποδειχθεί η ιδιοκτησία τους.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η εν λόγω Επιτροπή ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να εμποδίσει την εξαγωγή των αιγυπτιακών αντικειμένων από το βρετανικό έδαφος προτού οι αρχές της Αιγύπτου παρουσιάσουν έγγραφα ιδιοκτησίας τους, με δεδομένη «τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της αρχαιολογίας, ιδίως με την ύπαρξη σήμερα 18 βρετανικών αρχαιολογικών αποστολών που εργάζονται στην Αίγυπτο».

Τέλος και ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγύπτου επρόκειτο να απευθύνει σχετικό αίτημα στον ομόλογό του στο Λονδίνο για το θέμα αυτό.



Πηγή: Έθνος, ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια