Ανθρώπινα λείψανα ανακαλύφθηκαν στον χώρο της ταφής. [Credit: Peruvian Ministry of Culture/AFP] Μια ομάδα Περουβιανών και Ιαπώνων αρχαιολόγω...
Ανθρώπινα λείψανα ανακαλύφθηκαν στον χώρο της ταφής. [Credit: Peruvian Ministry of Culture/AFP] |
Μια ομάδα Περουβιανών και Ιαπώνων αρχαιολόγων έφερε στο φως ένα προϊσπανικό μνημείο με ταφικούς θαλάμους, ανθρώπινα λείψανα και κεραμικά αφιερώματα στο βόρειο Περού, το οποίο είναι αρχαιότερο από τους Ίνκας.
«Ανακαλύψαμε έναν αρχαιολογικό χώρο της περιόδου Χουάρι (Wari) που χρονολογείται μεταξύ 800 και 1000 ετών μ.Χ.», στην περιοχή Cajamarca 900 χιλιόμετρα βόρεια της Λίμα, δήλωσε στο AFP ο Ιάπωνας αρχαιολόγος Σίνια Γουατανάμπε.
«Στην περιοχή βρέθηκαν δύο ταφικοί θάλαμοι με λάκκους για τοποθέτηση μούμιας και προσφορές στη μνήμη των προγόνων», δήλωσε ο ειδικός.
Κάθε ταφικός θάλαμος περιλαμβάνει δύο επίπεδα τα οποία έχουν πέντε υποδοχές στους τοίχους. Εκεί, οι άνθρωποι τοποθετούσαν τις προσφορές τους, όπως όστρακα μαλακίων, κεραμικά θραύσματα, τελετουργικά σκεύη και κεραμικά πνευστά όργανα.
Αρχαιολόγοι στον χώρο της ανασκαφής. [Credit: Peruvian Ministry of Culture/AFP] |
«Πρόκειται για ένα σπουδαίο εύρημα επειδή οι αρχαιολόγοι έψαχναν για στοιχεία του πολιτισμού Χουάρι», δήλωσε ο Γουατανάμπε, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Nanzan της Ιαπωνίας.
Η ανακάλυψη έγινε στην κοιλάδα Jequetepeque στην επαρχία San Miguel της Cajamarca, μια περιοχή που συνορεύει με το Εκουαδόρ.
«Εδώ ζούσαν πολλοί άνθρωποι που είχαν διαφορετικές καταγωγές. Ήταν ένα τελετουργικό κέντρο αφιερωμένο στη λατρεία των προγόνων», πρόσθεσε ο Γουατανάμπε.
Ο πολιτισμός των Χουάρι υπήρξε μεταξύ του 7ου και του 13ου αιώνα σε περιοχές που αποτελούν το σημερινό Περού. Το 1100 μ.Χ. οι Χουάρι κατακτήθηκαν από τους Ίνκας. Το Υπουργείο Πολιτισμού του Περού ανακοίνωσε πως η έρευνα τώρα στρέφεται στην κατανόηση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος του πολιτισμού των Χουάρι.
Πηγή: ErtNews
Δεν υπάρχουν σχόλια