Αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ανάζαρβο της Κιλικίας, που υπήρξε μια σημαντική μητρόπολη της περιοχής στον αρχαίο κόσμο, έφεραν στο φω...
Αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ανάζαρβο της Κιλικίας, που υπήρξε μια σημαντική μητρόπολη της περιοχής στον αρχαίο κόσμο, έφεραν στο φως ένα ακέφαλο άγαλμα το οποίο βρέθηκε σε δύο κομμάτια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Hürriyet, το άγαλμα πιστεύεται ότι παρίστανε τη θεά Υγεία, κόρη του Ασκληπιού, ενώ πλαισιώνεται ακόμη από ένα μικρότερο άγαλμα το οποίο απεικονίζει τον θεό Έρωτα. Ο διευθυντής του μουσείου των Αδάνων Νεντίμ Ντερβίσογλου τόνισε ότι οι ανασκαφές στην περιοχή της Κιλικίας είναι σε πλήρη εξέλιξη και γίνονται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Çukurova.
Τα γλυπτά ομοιώματα των δύο θεοτήτων είναι κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο και χρονολογούνται από τον 3ο ή 4ο αιώνα π.Χ.
Το άγαλμα της Υγείας, το οποίο βρέθηκε ακέφαλο, έχει ύψος 1,68-1,75 μέτρα. Σημειώνεται ότι η Ανάζαρβος, ένα σπουδαίο κέντρο της ελληνιστικής περιόδου, συμπεριελήφθη το 2014 στον κατάλογο Αρχαιολογικών Χώρων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Όπως τόνισε και ο Ν. Ντερβίσογλου, εκεί ανακαλύφθηκε ο πρώτος δρόμος δύο λωρίδων του κόσμου (πλάτους 2,70 μ.), οχυρωματικά τείχη, τρεις εντυπωσιακές πύλες-αψίδες καθώς και άλλα σημαντικά ευρήματα.
Επίσης, από την Ανάζαρβο θρυλείται ότι καταγόταν ο Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος, σημαντικός γιατρός, φαρμακολόγος και βοτανολόγος της αρχαιότητας, γνωστός κυρίως για το πεντάτομο έργο του «Περὶ ὕλης ἰατρικῆς» με τη μεγάλη επιρροή στη φαρμακολογία μέχρι το 1600 μ.Χ. Θεωρείται ο μεγαλύτερος φαρμακολόγος της αρχαιότητας, Τα χειρόγραφα με την πραγματεία του Διοσκουρίδη, ιδιαίτερα τα παλαιότερα, όπως ο κώδικας της μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου όρους, της Κωνσταντινούπουλης που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Βιέννης, της Νάπολης και του Μίσιγκαν προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες που επιθυμούν να δουν από κοντά το έργο του.
Πηγή: Pontos News, iefimerida
Δεν υπάρχουν σχόλια