Η είσοδος του Μουσείου, σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια. Η Μελβούρνη ενδέχεται να εξελιχθεί σε παγκόσμιο κέντρο ανάδειξης και προβολής τη...
Η είσοδος του Μουσείου, σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια. |
Η Μελβούρνη ενδέχεται να εξελιχθεί σε παγκόσμιο κέντρο ανάδειξης και προβολής της Eλληνικής Iστορίας και του Ελληνικού Πολιτισμού με τη δημιουργία ενός νέου Ελληνικού Μουσείου που φιλοδοξεί να είναι ένα από τα καλύτερα και πλέον σύγχρονα του κόσμου!
Τα φιλόδοξα σχέδια αποκάλυψε στον «Νέο Κόσμο» ο διευθυντής του Ελληνικού Μουσείου της Μελβούρνης, Γιάννης Τατούλης, σημειώνοντας ότι το όλο εγχείρημα στηρίζεται στην αγαστή συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Το Μουσείο Μπενάκη, που πάντα ήθελε να επεκταθεί εκτός Ελλάδας, είχε βλέψεις προς άλλα σημεία του πλανήτη, αλλά πείστηκε, τελικά, να επιλέξει τη Μελβούρνη.
Ο διευθυντής του Ελληνικού Μουσείου Γιάννης Τατούλης. Φώτο: Supplied |
«Θα είναι ένα μουσείο που θα προβάλει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό από την προϊστορία έως τις μέρες μας» τόνισε στον «Νέο Κόσμο» ο κ. Τατούλης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι:
Το Μουσείο Μπενάκη είναι ένα από τα πιο γνωστά μουσεία της Αθήνας. Ιδρύθηκε το 1929 από τον Αντώνη Μπενάκη στην μνήμη του πατέρα του Εμμανουήλ Μπενάκη και στεγάζεται στην οικία της αλεξανδρινής οικογένειας Μπενάκη.
Αρχικά, ο Αντώνης Μπενάκης άρχισε να συγκροτεί τις διάφορες συλλογές του στην Αίγυπτο. Όταν πήγε στην Ελλάδα το 1928, για μόνιμη εγκατάσταση, τις δώρισε στο Ελληνικό Κράτος.
Το Μουσείο φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά έργα όλων των εποχών της Ελληνικής Ιστορίας και Τέχνης από την προϊστορική εποχή μέχρι τους σύγχρονους καιρούς.
Αυτό ακριβώς φιλοδοξεί να παρουσιάσει και στη Μελβούρνη. Την Ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό διαχρονικά.
Το Μουσείο Μπενάκη δεν έχει μόνο ελληνικές συλλογές που ξεκινούν από την προϊστορική Ελλάδα έως σήμερα, έχει και ξένες συλλογές, όπως, για παράδειγμα, την κινεζική συλλογή με 1.300 αντιπροσωπευτικά δείγματα εξαίρετης ποιότητας που εικονογραφούν όλη την εξέλιξη του πολιτισμού της Κίνας από την 3η χιλιετία π.Χ. έως το 19ο αιώνα.
Επίσης, διαθέτει και την συλλογή της ενότητας των έργων του Ισλαμικού πολιτισμού, από τις Ινδίες και την Περσία, τη Μεσοποταμία και τη Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αραβία, την Αίγυπτο και τη Βόρεια Αφρική μέχρι τη Σικελία και την Ισπανία. Συνολικά πάνω από 8.000 δείγματα.
Ο κ. Τατούλης μας είπε ότι επειδή το κτίριο που σήμερα στεγάζει το Ελληνικό Μουσείο (το παλιό Νομισματοκοπείο), είναι μεν εντυπωσιακό, αλλά μικρό, επέλεξαν το παλιό Υποθηκοφυλακείο (Land Titles Office) για να στεγάσει το νέο Μουσείο.
Το κτίριο αυτό ανήκε στο Victoria University και βρίσκεται στο Queen Street, πολύ κοντά στο Ελληνικό Μουσείο. Σε αυτό, λοιπόν, το κτίριο, το οποίο σήμερα ανήκει στην εταιρία ISPT θα στεγαστεί το νέο μουσείο.
Ο κ. Τατούλης λέει ότι γίνονται συζητήσεις και με το Victoria University για να είναι ένας από τους εταίρους του όλου εγχειρήματος μιας και το πανεπιστήμιο βρίσκεται στην ίδια περιοχή, ενώ παράλληλα θα αναδεικνύεται και η ιστορία των ιθαγενών.
«Ουσιαστικά», μας λέει ο κ. Τατούλης, «φιλοδοξούμε να κάνουμε μια πολιτιστική γειτονιά στην περιοχή που θα είναι από τις καλύτερες στον κόσμο».
Σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, το έργο θα κοστίσει γύρω στα 300 εκατομμύρια δολάρια και θα χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες και το Δημόσιο.
Ο ίδιος μας είπε ότι αν οι Αρχές δώσουν την έγκρισή τους, η ανέγερση του νέου Μουσείου θα ξεκινήσει θα ξεκινήσει του χρόνου και θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.
Πηγή: Νέος Κόσμος
Δεν υπάρχουν σχόλια