Ήταν θαμμένη στην Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο Στην Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο βρέθηκε ο τάφος μιας ψαλμωδού από την αυλή ...
Ήταν θαμμένη στην Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο |
Στην Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο βρέθηκε ο τάφος μιας ψαλμωδού από την αυλή των Φαραώ.
Ο τάφος ήρθε στο φως ύστερα από τρεις χιλιάδες χρόνια από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Βασιλείας της Ελβετίας. Ο τάφος χρονολογείται την περίοδο της 22ης δυναστείας των Φαραώ, με τη νεκρή να τυγχάνει να είναι και η μοναδική μη βασιλικής καταγωγής που κείται στην εν λόγω περιοχή. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι συνιστά το σημαντικότερο εύρημα των τελευταίων δεκαετιών στην περίφημη νεκρόπολη δυτικά του Νείλου.
Η ανακάλυψη μιας πόρτας με τεράστιες πέτρες σε βάθος οκτώ μέτρων έκρυβε πίσω της έναν τάφο και μια θαμμένη ιστορία. Το μικρό δωμάτιο περιέβαλλε μία ακέραια σαρκοφάγο λαξεμένη σε ξύλο συκομουριάς και διακοσμημένη με ποικίλα ιερογλυφικά κίτρινου χρώματος. Η Ελβετή αρχαιολόγος Σούζαν Μπίκελ αναφέρει σε γνωστό αρχαιολογικό περιοδικό: όταν μεταφράσαμε τις επιγραφές, μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Ο τάφος ανήκε στην Nehemes Bastet, μία γυναίκα υψηλής κοινωνικής και οικονομικής στάθμης που έφερε τον τίτλο και την ιδιότητα της «ψαλμωδού του Άμμωνα», κάτι που απαντάται περίπου στα μισά του 9ου αιώνα π.Χ., την περίοδο της 22ης Δυναστείας. Ένα αξίωμα απόλυτα σεβάσμιο, δεδομένου ότι εκτός ότι συγκαταλέγονταν στις πιο κομψές και πλούσιες γυναίκες της εποχής, είχαν το προνόμιο να τραγουδούν άσματα κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για μία από τις σημαντικότερες αιγυπτιακές θεότητες.
«Ανακαλύψαμε μία ξύλινη στήλη, σχετικά μικρή, που έφερε επάνω της μια εικόνα που αναπαριστά την ιδιοκτήτρια του τάφου να στέκεται μπροστά στο θεό της, δηλαδή το Φαραώ», πρόσθεσε η Μπίκελ. Αυτού του είδους η στήλη καθώς και η σαρκοφάγος ανήκουν σε μεταγενέστερη περίοδο απ' ό,τι το επιτάφιο δώμα, που προηγείται κατά 500 χρόνια και χτίστηκε για τη φαραωνική Αυλή. Πρόκειται πιθανότατα για ένα από τα πολλά παραδείγματα επαναχρησιμοποίησης ενός τάφου που ανήκε σε άλλον νεκρό, ο οποίος λεηλατήθηκε, με αποτέλεσμα ο τάφος να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για κάποιον άλλον. Στο εσωτερικό της σαρκοφάγου οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης κανωπικά αγγεία, κομμάτια ξύλου, καθώς και κομμάτια από λείψανα. Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει για τους αρχαιολόγους ένα είδος ισονομίας ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες την εποχή των Φαραώ. Ο νόμος επέτρεπε στις γυναίκες να κατέχουν ιδιοκτησία, να κάνουν εμπόριο και συναλλαγές, να νυμφεύονται αλλά και να εκκινούν τις διαδικασίες ενός διαζυγίου. Πρόκειται για τον 64ο τάφο που ανασκάπτεται στην Κοιλάδα των Βασιλέων.
Πηγή: Γ. Στάμος, Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια