Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αθώος ο Ορέστης στην επανάληψη της δίκης

Αθώος για το έγκλημα της μητροκτονίας κρίθηκε ο μυθικός Ορέστης σε μια επαναληπτική δίκη που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ελληνικό Μο...



Αθώος για το έγκλημα της μητροκτονίας κρίθηκε ο μυθικός Ορέστης σε μια επαναληπτική δίκη που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ελληνικό Μουσείο του Σικάγο.

Μετά τη Δίκη του Σωκράτη, στο Ιλινόις ξεκίνησε μια άλλη «παρωδία» δίκης, αυτή του Ορέστη. Στη δίκη που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Μουσείο, υπερασπιστής του ήρωα της ελληνικής μυθολογίας ήταν ο Εισαγγελέας Patrick Fitzgerald.   

Μάλιστα η «δίκη» αυτή έχει και είσοδο για όποιον θέλησε να βρεθεί στο ακροατήριο. Η τιμή ήταν 100 δολάρια για το κοινό και 50 δολάρια για τους φοιτητές.   

Το σώμα των ενόρκων πάντως μοιράστηκε καθώς οι οκτώ από τους 16 έκριναν ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος. Την ενοχή του γιου του Αγαμέμνονα έδειξαν επίσης δύο από τους τρεις δικαστές, η ετυμηγορία των οποίων δεν πέρασε.

Αντίθετη άποψη είχε η πλειοψηφία των 600 καλεσμένων όπως και οι μισοί ένορκοι.

Η επανεξέταση της υπόθεσης του Ορέστη ακολούθησε τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε η Δίκη του Σωκράτη τον προηγούμενο χρόνο και σε αυτή συμμετείχε το ίδιο δικαστικό σώμα. Η αντίστοιχη δίκη είχε διοργανωθεί για τον Σωκράτη, τον Μάιο του 2011 από το θυγατρικό Ίδρυμα Ωνάση στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Ο αρχαίος φιλόσοφος είχε αθωωθεί.  

Στην ελληνική μυθολογία, ο Ορέστης ήταν γιος του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, αδερφός της Ηλέκτρας και της Ιφιγένειας.Ο Ορέστης είχε δικαστεί για τη δολοφονία της Κλυταιμνήστρας και του εραστή της, ως εκδίκηση για την δολοφονία από αυτήν του πατέρα του Αγαμέμνονα. Μετά τη δολοφονία, οι Ερινύες, οι θεές της εκδίκησης, άρχισαν να τον καταδιώκουν, μέχρι που έφτασε στην Αθήνα και δικάστηκε στον Άρειο Πάγο, όπου με την ψήφο της θεάς Αθηνάς αθωώθηκε.

Η τριλογία “Ορέστεια” του Αισχύλου (525-456 π.Χ.) αποτελείται από τις τραγωδίες:

- «Αγαμέμνων» [Η Κλυταιμνήστρα δολοφονεί τον σύζυγό της και νικητή της εκστρατείας εναντίον των Τρώων, Αγαμέμνονα επειδή θυσίασε την κόρη τους Ιφιγένεια],

- «Χοηφόροι» [Ο Ορέστης ύστερα από χρόνια απουσίας επιστρέφει στο παλάτι και, με την παρότρυνση της αδελφής του Ηλέκτρας, σκοτώνει τη μητέρα του, Κλυταιμνήστρα, για να εκδικηθεί τον φόνο του πατέρα του] και

- «Ευμενίδες» [Ο Ορέστης εμφανίζεται να καταδιώκεται από τις Ερινύες και παρουσιάζεται ενώπιον του δικαστηρίου που έχει ιδρύσει η θεά Αθηνά, όπου κρίνεται η τύχη του. Τελικά, ύστερα από απόφαση του δικαστηρίου, αθωώνεται, ανοίγοντας μια νέα εποχή για την Αθήνα]. 


Δεν υπάρχουν σχόλια