Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αμφίπολη: «Πράσινο φως» για να περιηγούνται οι επισκέπτες στα μνημεία

Μια σειρά διαδρομών περιήγησης που θα συνδέουν σημαντικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, πήραν το «πράσινο φως» από τ...


Αμφίπολη: «Πράσινο φως» για να περιηγούνται οι επισκέπτες στα μνημεία

Μια σειρά διαδρομών περιήγησης που θα συνδέουν σημαντικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, πήραν το «πράσινο φως» από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).   

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την προμελέτη διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, που εντάσσεται στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας 2014-2020 (lnterreg).   

«Στόχος του έργου είναι η τουριστική προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής, μέσα από τη δημιουργία μιας καινοτόμου προσέγγισης, η οποία θα προβάλλει τους ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους σαν έναν ολοκληρωμένο θεματικό προορισμό, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποκατάσταση, προστασία και διαχείριση ιστορικών και πολιτιστικών χώρων της διασυνοριακής περιοχής», είπε μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση η Έλενα Κουντούρη, προϊσταμένη της ΔΙΠΚΑ, αναφερόμενη στο διασυνοριακό πρόγραμμα, μέρος του οποίου αφορά την Αμφίπολη.   

«Αυτό που θα υλοποιήσουμε, είναι μια σειρά από διαδρομές που θα ενώσουν μεταξύ τους τα βασικά μνημεία. Στο πλαίσιο του έργου, δεν υλοποιούνται έργα μεγάλης κλίμακας (π.χ. αναστηλωτικά), αλλά κυρίως έργα που έχουν προστιθέμενη αξία για το τουριστικό προϊόν, ενώ αντίστοιχες δράσεις υλοποιούνται και στη Βουλγαρία», συμπλήρωσε η ίδια.

Από τη μεριά της, η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, τόνισε ότι «από το 2015 ως σήμερα έχει δοθεί προτεραιότητα στην Αμφίπολη γενικότερα, τόσο σε σχέση με το μνημείο που έχει αποκαλυφθεί (σ.σ. στον λόφο Καστά) όσο και στον χώρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άλλοι πολύ σπουδαίοι χώροι της Ελλάδας δεν τυγχάνουν φροντίδας και προσπαθειών για να ενταχθούν σε χρηματοδοτήσεις, είτε μέσα από το ίδιο το ΥΠΠΟ, είτε από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ώστε να μπορέσουμε να τους προστατεύσουμε, να τους συντηρήσουμε και να τους αναδείξουμε».   

Ως προς τις διαδρομές, προτάθηκαν τρεις ενότητες. Η πρώτη αφορά μια διαδρομή μήκους περίπου 200 μ. που θα ξεκινάει από την Πύλη του αρχαίου τείχους κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης και θα καταλήγει στον Κυκλικό Προμαχώνα, η οποία θα δίνει την αίσθηση στους επισκέπτες ότι μπαίνουν σε μια αρχαία πόλη. Η δεύτερη διαδρομή, μήκους περίπου 1 χλμ., θα συνδέει το Βόρειο Τείχος με την Αρχαία Γέφυρα, προσφέροντας μια περιήγηση σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον κοντά στον ποταμό Στρυμόνα, καθώς και σ' ένα ιδιαίτερο ιστορικό τοπίο, όπου συνέβησαν πολλά και σημαντικά γεγονότα, όπως η μάχη μεταξύ Σπαρτιατών και Αθηναίων τον 5ο αι. π. Χ.   

Τέλος, η τρίτη ενότητα θα περιλαμβάνει «πυρήνες» περιπάτου στη xριστιανική Ακρόπολη, καθώς και σε περιοχές πρωιμότερης εποχής, όπως η ελληνιστική οικία και το συγκρότημα του Γυμνασίου, ένα από τα σπουδαιότερα στην περιοχή, που κατασκευάστηκε πιθανότατα στο τέλος της κλασικής εποχής και λειτούργησε ως και τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους.   

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, τα προβλήματα του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης - τα οποία προσπαθεί να επιλύσει η προμελέτη, θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω προστασία και ανάδειξη - οφείλονται, τόσο στη δυσκολία αντίληψης από τους επισκέπτες, της ευρύτητας της αρχαίας πόλης και της συνοχής της, όσο και σε ζητήματα προστασίας και συντήρησης των μνημείων, από φθορές λόγω καιρικών συνθηκών, καλλιεργειών και βλάστησης.   

Μεταξύ των στόχων του έργου είναι, οι επισκέπτες να καταλάβουν τη μεγάλη έκταση της αρχαίας πόλης και τη συνάφεια των επιμέρους μνημείων της, να αναδειχθεί το φυσικό τοπίο της περιοχής και της σχέσης του με την ιστορία της αρχαίας πόλης, να προστατευθούν και να αναδειχθούν μνημεία του χώρου, αλλά και να αποκαλυφθούν και να αναδειχθούν και άλλα τμήματα της αρχαίας πόλης.   Το έργο δεν αφορά το μνημείο στον λόφο Καστά, το οποίο θα στερεωθεί, θα αποκατασταθεί και θα αναδειχθεί μέσω άλλου προγράμματος στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η προμελέτη «πέρασε» με τις παρατηρήσεις της διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων. 


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια