Ερειπωμένο κτίριο κάτω από το ρολόι του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Τον Φεβρουάριο του 2021 σωροί από πέτρες και οικοδομικά υλικά έπεσ...
Ερειπωμένο κτίριο κάτω από το ρολόι του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. |
Τον Φεβρουάριο του 2021 σωροί από πέτρες και οικοδομικά υλικά έπεσαν πάνω σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα στην καρδιά της Ερμούπολης Σύρου. Το τμήμα ενός τοίχου από ένα εγκαταλελειμμένο δημοτικό κτίριο κατάρρευσε λόγω παλαιότητας. Το 2019 ένας μεγάλος πέτρινος τοίχος από ένα παλιό διατηρητέο εργοστάσιο, που βρίσκεται κοντά στο συγκρότημα λυκείων της Ερμούπολης, διαλύθηκε ολοσχερώς και κομμάτια του έπεσαν πάνω στο οδόστρωμα.
Περισσότερα από 1.000 είναι τα πέτρινα κτίρια, εντός και εκτός του ιστορικού οικισμού της Ερμούπολης, που βρίσκονται σε κακή έως ερειπιώδη κατάσταση και κινδυνεύουν με κατάρρευση, σύμφωνα με τον Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων. Κάποια από αυτά, όπως το ιστορικό ξενοδοχείο «Κυκλαδικόν», βρίσκονται μέσα στο κέντρο της πόλης. «Αν συμβεί στην Ερμούπολη αυτό που συνέβη στο Ηράκλειο της Κρήτης πριν από δύο μέρες, θα έχουμε σοβαρό θέμα», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του συλλόγου Μηνάς Μπουγιούρης.
Το πρόβλημα με το κτιριακό απόθεμα της Ερμούπολης δεν είναι καινούργιο. Εδώ και χρόνια δεκάδες κτίρια, πολλά από τα οποία είναι διατηρητέα νεοκλασικά, αφήνονται στην τύχη τους εξαιτίας της χρονοβόρας διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών. Οπως μας εξηγεί ο κ. Μπουγιούρης, για την έκδοση μιας οικοδομικής άδειας μέσα στον ιστορικό οικισμό της Ερμούπολης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αρχιτεκτονική μελέτη προς έγκριση στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής του ΥΠΠΟΑ και στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας μπορεί να πάρει από δύο έως και πέντε χρόνια, καθώς ο όγκος των μελετών που καλούνται να διαχειριστούν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ είναι πολύ μεγάλος. «Κανείς δεν θα μπει στη διαδικασία επισκευής, αποκατάστασης και επανάχρησης ενός κτιρίου σε αυτά τα χρονικά διαστήματα», σημειώνει. Ο σύλλογος ζητεί την απλοποίηση των διαδικασιών με τον διαχωρισμό των κτιρίων σε κηρυγμένα και μη, και τη δημιουργία μιας διευρυμένης επιτροπής με έδρα τη Σύρο που θα εξετάζει όσα δεν έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, ώστε να μειωθεί ο όγκος των υπό έγκριση μελετών από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.
Στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Ερμούπολη Σύρου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε τη διεύρυνση της υφιστάμενης επιτροπής του τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κυκλάδων (το οποίο είναι μέσα στην αλυσίδα των εγκρίσεων) με δύο μέλη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την υποχρεωτική συνεδρίασή της μηνιαίως. Το ΥΠΠΟΑ εκ του νόμου είναι υποχρεωμένο να εγκρίνει τις οικοδομικές άδειες εντός ιστορικών τόπων. Μένει να φανεί εάν η ρύθμιση του ΥΠΠΟΑ σε ένα από τα στάδια της διαδικασίας θα επιταχύνει την έκδοση μιας οικοδομικής άδειας. Ο κ. Μπουγιούρης δεν είναι αισιόδοξος για κάτι τέτοιο. Το δεδομένο πάντως είναι άλλο: τα κτίρια της Ερμούπολης δεν γίνονται πιο… νέα. Ο χρόνος που περνάει μεγαλώνει το πρόβλημα.
Πηγή: Σ. Ιωαννίδης, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια