Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μαρμάρινο άγαλμα της Ίσιδος Πελαγίας, προστάτιδας των ναυτικών

Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης. Υψηλής ποιότητας αντίγραφο του 2ου αι. μ.Χ. ενός ελληνιστικού πρωτοτύπου του 2ου αι. π.Χ. Η θε...

Μαρμάρινο άγαλμα της  Ίσιδος Πελαγίας, προστάτιδας των ναυτικών

Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης.

Υψηλής ποιότητας αντίγραφο του 2ου αι. μ.Χ. ενός ελληνιστικού πρωτοτύπου του 2ου αι. π.Χ.

Η θεά πατά με το αριστερό της προτεταμένο πόδι σε έμβολο πλοίου. Κρατούσε με τα δύο χέρια το φουσκωμένο από τον άνεμο πρόσθιο πανί (ιστίο) που λείπει, ενώ η ίδια η θεά λειτουργούσε ως το μεγάλο κατάρτι του πλοίου. 

Το νεανικό και σφριγηλό πρόσωπό της περιβάλλεται από κυματοειδείς υγρούς βοστρύχους. Φορά χειριδωτό ποδήρη χιτώνα και ιμάτιο. Ο άνεμος κολλάει το πλούσια πτυχωμένο ιμάτιο στους μηρούς, ενώ το πάνω μέρος του καμπυλώνεται σαν τόξο πίσω από την πλάτη της θεάς. 

Λοξά από τον αριστερό της ώμο προς τα κάτω φέρεται ανθοπλόκαμος, χαρακτηριστικό στοιχείο της αιγυπτιακής αυτής θεότητας, της οποίας η λατρεία διαδόθηκε ιδιαίτερα στην ύστερη αρχαιότητα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Tην Ίσιδα με τις ποικίλες υποστάσεις της διαδέχτηκε κατά μια άποψη η Θεοτόκος. 

Tο άγαλμα της Ίσιδας Πελαγίας ήταν τοποθετημένο σε κόγχη της σκηνής του ρωμαϊκού θεάτρου της αρχαίας Μεσσήνης και είχε διακοσμητική λειτουργία. 

Αποκαλύφθηκε το 2002 από τον καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Πέτρο Θέμελη (1936-2023). Το 1986 ανέλαβε τη διεύθυνση των ανασκαφών στην αρχαία Μεσσήνη υπό την αιγίδα της Η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία και μέχρι το τέλος της ζωής του (27-10-2023) αφιερώθηκε στην έρευνα και την ανάδειξη της αρχαίας πόλης. Το πολυδιάστατο έργο του στην αρχαία Μεσσήνη μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ανασκαφικές εργασίες συνοδευόμενες από  εργασίες συντήρησης, στερέωσης και αναστήλωσης των μνημείων και έχει αφήσει ανεξίτηλη την προσωπική του σφραγίδα στην προστασία, ανάδειξη και βιωσιμότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 

Παράλληλα, ο Πέτρος Θέμελης εργάστηκε για την κτηριολογική αναβάθμιση του αρχαιολογικού μουσείου αρχαίας Μεσσήνης και επιμελήθηκε το μουσειολογικό του αφήγημα ώστε να εγκαινιαστεί για το κοινό το 2000 παρέχοντας μέσω των ευρημάτων του την εικόνα της ιστορικής εξέλιξης της πόλης, καθώς και της δημόσιας, ιδιωτικής, θρησκευτικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητάς της. 


Ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικού χώρου και μουσείου αρχαίας Μεσσήνης: Καθημερινά 8:30-15:30 (ισχύει για την περίοδο από 1η Νοεμβρίου 2023 έως 31η Μαρτίου 2024).

1η Νοεμβρίου - 31 Μαρτίου: γενική είσοδος 5 ευρώ

1η Απριλίου - 31 Οκτωβρίου: Κανονικό εισιτήριο 10 ευρώ, Μειωμένο 5 ευρώ

(ισχύει για την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο)

Πληροφορίες: 27240 51201


Πηγή: ΥΠΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια