To ελληνο-ρωμαϊκό νεκροταφείο που ανακαλύφθηκε τυχαία στην περιοχή Al-Qabari στην Αλεξάνδρεια Κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας ...
To ελληνο-ρωμαϊκό νεκροταφείο που ανακαλύφθηκε τυχαία στην περιοχή Al-Qabari στην Αλεξάνδρεια |
Κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας σε περιοχή γνωστή ως η «27η Γέφυρα» στην συνοικία Al-Qabari, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές-παραγκουπόλεις της Αλεξάνδρειας, οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε μια συστάδα ελληνο-ρωμαϊκών τάφων.
Κάθε τάφος είναι διώροφος με τον νεκρικό θάλαμο να βρίσκεται στον πρώτο όροφο. Οι τάφοι είναι ημι-βυθισμένοι σε υπόγεια νερά, αλλά είναι καλά διατηρημένοι και εξακολουθούν να φέρουν χαρακτικά.
Ο Mohamed Abdel Meguid, επικεφαλής του τμήματος Αρχαιοτήτων της Αλεξάνδρειας, εξήγησε ότι οι τάφοι αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου νεκροταφείου γνωστού ως «Νεκρόπολη» (ή Πόλη των Νεκρών), όπως την περιγράφει ο ιστορικός Στράβων, όταν επισκέφθηκε την Αίγυπτο το 30 π.Χ. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, το νεκροταφείο περιλαμβάνει ένα δίκτυο τάφων που περιέχουν περισσότερες από 80 επιγραφές, ενώ κάθε τάφος περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα ταφικά έθιμα της Ελληνιστικής περιόδου.
Η πρόσφατη αποκαλυφθείσα συστάδα τάφων, σύμφωνα με τον Abdel Meguid, είναι ένα μέρος της δυτικής πλευράς του νεκροταφείου που ήταν αφιερωμένη στους απλούς πολίτες και όχι σε βασιλείς ή ευγενείς. Οι τάφοι είναι άδειοι από κτερίσματα, μούμιες, πτώματα, σκελετούς ή κεραμική.
«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που προσθέτει περισσότερη αξία στον αρχαιολογικό χάρτη της Αλεξάνδρειας», δήλωσε ο Mohamed Ibrahim, Υπουργός Αρχαιοτήτων, προσθέτοντας ότι η ανακάλυψη θα επιτρέψει στους επιστήμονες να αποκρυπτογραφήσουν περισσότερα για την ιστορία της αρχαίας Αλεξάνδρειας και θα προσθέσει άλλον έναν τουριστικό προορισμό στην πόλη.
Ο Ibrahim επισήμανε ότι αυτή και παρόμοιες ανασκαφές διεξήχθησαν στο πλαίσιο των αρχαιολογικών επιθεωρήσεων που διενεργούνται συνήθως κατόπιν αιτήματος κατασκευαστών που αγόρασαν οικόπεδα. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό δίκαιο, κάθε κομμάτι γης θα πρέπει να υπόκειται σε αρχαιολογικό έλεγχο πριν να μπορεί να διεκδικηθεί ως ελεύθερη ζώνη για κατασκευή.
Η περιοχή είχε υπαχθεί σε αρχαιολογική έρευνα από το 1998, όταν το κυβερνείο της Αλεξάνδρειας αποφάσισε να χτίσει την γέφυρα Al-Qabari πάνω από την οδό Abdel-Qader Hamza στην περιοχή.
Η ανασκαφή τότε αποκάλυψε περισσότερους από 37 τάφους, μεταξύ των οποίων και ένας διακεκριμένος τάφος που έφερε φέρετρο σε σχήμα κρεβατιού, γνωστό ως το κρεβάτι του γάμου. Στην κορυφή του υπήρχε ένα κόκκινο σεντόνι και δύο μαξιλάρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια